’Ervaar hoe een restaurant en kunstgalerij samen vloeien tot iets prachtigs’’

Op het Rokin in Amsterdam bevindt zich zonder twijfel het meest kunstzinnige restaurant van onze hoofdstad: ArtDeli. Bij dit restaurant kunnen gasten naast een heerlijk gerecht of drankje, genieten van prachtige kunst. Met ArtDeli manager Ernst Holst praat TastyClub over deze wel heel bijzondere eet- en kunstzaak, die eind april haar 1-jarig jubileum viert.

some text here?

In restaurant ArtDeli is de grens tussen eetgelegenheid en galerie een erg dunne. Bij binnenkomst zal je je als bezoeker de logische vraag stellen waar je bent belandt. De entree heeft wat weg van een voorkamer annex klein expositiezaaltje, terwijl de kleine tafeltjes en comfortabele stoelen juist weer de geur van een horecagelegenheid ademen. Samen met zijn vrouw opende eigenaar Bram Claassen afgelopen jaar de inspirerende eetgelegenheid. “Kunst vormt een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven en zo is dat ook bij ArtDeli,” verklaart Ernst Holst.

some text here?

Wie het verhaal van ArtDeli echter kent zal weten dat de bijzondere horecagelegenheid een combinatie is tussen zowel een kunstgalerij als een restaurant. “Elke drie maanden hebben we een nieuwe expositie gelinkt aan een bepaald thema,” licht Ernst Holst toe. Voor het samenstellen van zo’n expo wordt telkens een nieuwe gastcurator gevraagd. Op die manier houdt ArtDeli de kunst en thema’s verfrissend. Zo was de directeur van het prestigieuze Amsterdamse Hermitage , Cathelijne Broers, verantwoordelijk voor de allereerste expositie in het voorjaar van 2015.

some text here?

De huidige expositie staat in het teken van ‘De Manege’, waarbij paarden een belangrijk uitgangspunt zijn. Deze expositie werd samengesteld door Wilco Tuinebreijer, psychiater en bekend als directeur van de GGD. De kunst die wordt getoond is altijd afkomstig van jonge opkomende kunstenaarstalenten, bijgedragen door het speciale ArtDeli Artfund. “We willen kunst hiermee toegankelijker maken.” Door de steun van verschillende Founding Fathers is het restaurant elke keer weer instaat om met kwalitatieve tentoonstellingen op de proppen te komen.

De Manege expositie is in alle zalen van het restaurant terug te vinden. Rondom de bar hangen schilderijen met paarden, in een wat kleinere eetzaal prijkt de nodige, bij het thema passende, fotografie en in de grote zogeheten ‘monster zaal’ vinden we indrukwekkende werken van meerdere kunstenaren waaronder Charlotte Dumas. “Alles is te koop, van de kunst die hier hangt tot aan de design stoelen. Hiermee bieden we talentvolle kunstenaars een fantastisch podium”, aldus Ernst Holst.

Het pand waarin het ambitieuze kunstrestaurant is gevestigd past ook bij het artistieke concept van ArtDeli. Het betreft hier namelijk een oud tabakspand uit 1890, gelegen aan het notoire Amsterdamse Rokin. Het barokke pand ademt, zeker in en rondom de bar, nog die oude tabaksfeer van vervlogen tijden. In de grootste zaal van het pand, de monsterzaal, vinden we een open hypermoderne keuken waar de chefs druk in de weer zijn met allerlei gerechten.

some text here?

Want je zal bijna vergeten dat er in ArtDeli ook nog gewoon gekookt wordt. De kaart is gevarieerd: van coquilles, dorade tot aan een speciale ArtDeli Burger. Binnen het paarden thema is zelfs een heuse paardencarpaccio te bestellen. ArtDeli blijkt dus in veel opzichten een ontzettend veelzijdig restaurant met een duidelijke boodschap. Er is een plek gecreëerd waar mensen op toegankelijke wijze kennis kunnen maken met kunst terwijl ze genieten van een heerlijk hapje eten. Hoe een restaurant en kunstgalerij samen vloeien tot iets prachtigs.

some text here?

Wil je zelf genieten van een heerlijk hapje bij ArtDeli? Kom langs bij ArtDeli op het Rokin 93, Amsterdam. Mocht je nog geen TastyClub lid zijn, word nu lid en ontvang 25% korting op de gehele rekening.